Dabar

Informatičko logičko natjecanje Dabar

Dragi naš Dabar, već dugi niz godina zaredom, početkom studenog testiramo naše umne logičke sposobnosti. Svi žele probati, i svi će dobiti priliku za to. Nažalost jedino što nema nagradnog fonda, pa nam jedino zadovoljstvo nakon ulaska u najboljih 10% predstavlja ideja da smo malo bolji u matematičkoj logici i algoritamskom zaključivanju, od drugih.

Organizacija MegaDabra

Godine 2017./2018. mi se pružila prilika sudjelovati u organizaciji i odabiru zadataka za MegaDabar i strašno mi se sviđa ideja individualnih zadataka za svaku zemlju, iako je natjecanje međunarodno i baza zadataka je zajednička. Međutim ta mogućnost da izabereš ona pitanja koja odgovaraju kurikulu neke zemlje čini ovo natjecanje primjenjivim i održivim. Zahvaljujući požrtvovnim kolegama ove natjecanje se organizira već niz godina, a posao odabira zadataka po kategorijama (Mikro, Mili, Kilo, Mega i GigaDabar), prijevoda zadataka s engleskog jezika, unošenje zadataka u Loomen je nemali.

Voljela bih osobno se uključiti u kreiranje zadataka, sviđa mi se maštoviti koncept u kojem nešto apstraktnog i nevakidašnje primjeniš u svakodnevnoj situaciji.

Zašto se zove Dabar (orig. Bebras)? Glavni protagonist je mali dabrić koji s prijateljima i familijom rješava zadatke logičkog tipa, a vezani su uz neke informatičke algoritme (sortiranje, pretraživanje) ili strukture podataka (graf, red, stog, stablo, itd.)

Evo par primjera zadataka za srednju školu, kategorija GigaDabara:

Samo naprijed Dabraši!!!